Efter upploppet i Örebro – föräldrar hotades efter att ungdomar städat i Sveaparken

Uppdaterad
Publicerad

Flera ungdomar från Vivalla städade Sveaparken i Örebro efter upploppet under påskhelgen. Därefter ska flera föräldrar ha fått hotfulla samtal och brända sidor ur koranen med posten.

– Han sade att vi måste flytta från Örebro inom en vecka och ”om ni inte flyttar kommer vi bränna ditt och dina barns hjärtan”, säger en förälder till SVT.

Det våldsamma upploppet i Sveaparken i Örebro orsakade förödelse och nedskräpning.

Flera muslimska ungdomar från Vivalla bestämde sig för att städa parken och visa sitt stöd för de boende i närområdet.

Våldsamt upplopp i Örebro

”Var så rädd”

Men efteråt har flera av deras föräldrar blivit mordhotade över telefon. SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med en av dem, som berättar att hen blivit uppringd av en man från ett dolt nummer.

– Jag var så rädd att jag inte kunde somna om, säger föräldern.

Brända sidor från koranen

Föräldern berättar även att familjen har fått två brev hem, adresserade till barnen, med brända sidor ur koranen.

– Vi vet inte vem som har skickat dem. Polisen har inte gjort något, de skickade ett beslut efter två dagar om att det inte finns något att utreda.

En förälder som SVT Örebro pratat med har fått brända sidor från koranen hemskickat via post. Foto: Privat

Hur mår dina barn?

– Självklart väcker det tankar hos dem. Jag kände att det blev allvarligt när vi fick hem breven. Men vi är troende och tänker att det inte kommer hända något så länge vi har Allah, säger föräldern.

Enligt polisregion Bergslagen har man inte fått in några polisanmälningar gällande hotfulla samtal, utöver den polisanmälan om brända sidor från koranen.

– Det är inget vi känner till, vi ser ingen trend med anmälningar gällande det här, säger Johan Dahlgren, gruppchef lokalpolisområde Örebro.

I klippet ovan kommenterar Örebro moskés ordförande och polisen hoten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet