Barn frustrerade efter upploppet – trygghetsvärden: ”Går inte att lägga locket på”

Uppdaterad
Publicerad

Efter upploppet i Sveaparken har funderingarna varit många bland barn och unga i Örebro. Mohamad El-Jawad arbetar som områdesvärd i Oxhagen och Varbega, och menar att det är viktigt att inte stänga ute barn från samhällsdiskussionen.

– Att inte prata om det leder inte till att man löser det eller förebygger att samma sak ska hända igen, säger Mohamad El-Jawad.

Flera av barnen på Hagaskolan, där Mohamad är verksam, var upprörda och oförstående efter upploppet. De flesta hade tagit del av händelsen via sociala medier, medan andra var på plats. Mohamad berättar även att en ung elev varit delaktig i upploppet mot polisen.

När Mohamad talade med eleven beskrivs hen ha stått upp för sina handlingar till en början, men efter en längre diskussion menar Mohamad att eleven blev alltmer mottaglig för kritik.

Våldsamt upplopp i Örebro

– Vi talade om konsekvenserna länge och jag fick till mig att hen inte hade tänkt över situationen innan. Till slut kände jag att en liten pollett trillade ned, säger Mohamad, med förhoppningen om att eleven inte skulle göra om samma sak igen. 

Missuppfattningar bland elever

Han menar att okunskap utgjort en stor del av barnens frustration. Majoriteten av eleverna trodde att poliserna själva gett tillstånd till demonstrationen och stod bakom Rasmus Paludan. Därför har man nu lagt mycket tid på att diskutera yttrandefrihet, demokrati och motdemonstrationer på skolan. Men trots elevernas nya kunskap i ämnet finns fortfarande en viss frustration och oförståelse, menar Mohamad.

Starta klippet för att ta reda på vad barnen är frustrerade över.

Mötesplats VOX

Arbetar för samverkan, samordning och verksamheter i bostadsområdena Varberga och Oxhagen i Örebro. Målet är:

– Ökad måluppfyllelse i skolan

– Ökad trivsel och trygghet

– Ökad sysselsättning och integration

– Ökade möjligheter till en meningsfull fritid.

– Mötesplatsen är ett resultat av ett Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Örebro kommun, RF Sisu Örebro län och Studieförbundet Bilda.

Källa: Mötesplats VOX

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet