Polisen Peter Springare fick stor uppmärksamhet efter ett inlägg på Facebook. Foto: TT

Polismyndigheten anmäler Peter Springare för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Peter Springare fortsätter. Efter att förundersökningen om hets mot folkgrupp lades ned för några veckor sedan, kan SVT Nyheter Örebro nu berätta att en annan brottsmisstanke finns mot den både hyllade, och kritiserade polismannen från Örebro.

Förutom att publicera ett flertal omdiskuterade inlägg på Facebook har Peter Springare även publicerat en debattartikel i Nerikes allehanda. I artikeln presenterar Springare olika uppgifter som fått polismyndigheten att reagera.

– Man har anmält honom eftersom att man misstänker att han har gjort slagningar (i polismyndighetens datorer, reds anm) som han inte varit behörig att göra, säger Lina Lithner, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

”Dataintrång eller tjänstefel”

I anmälan står det att polismyndigheten har anledning att tro att han kan ha gjort sig skyldig till dataintrång eller tjänstefel, berättar chefsåklagaren.

– Nu ska jag ta ställning till om en förundersökning ska inledas eller inte, säger Lina Lithner.

Vill inte kommentera bevismaterialet

Anmälan inkom till särskilda kammaråklagaren dagen efter att Springares text publicerats, den 20 februari. Med anmälan kom även ett bevismaterial, men vilken typ av material det rör sig om vill inte chefsåklagaren gå in på.

– Jag har begärt ut mer material från myndigheten, efter det tar jag ställning till om vi går vidare med ärendet eller inte, säger Lina Lithner.

”Så det fungerar inom Polismyndigheten”

SVT Nyheter har sökt Peter Springare för en intervju. I ett sms till SVT skriver han att han inte fått någon information om anmälan men att han samtidigt inte är förvånad över att den gjorts.

Polismyndigheten gräver vidare, som utlovat, för att om möjligt hitta något som de kan hänföra till något som de kan hänföra till något brottsligt.” skriver han i ett sms till SVT Nyheter.”

Han fortsätter med att skriva:

Jag kan tänka mig att de tillsatt en ordentlig resurs för att hitta något. I synnerhet som de misslyckades med anmälningen om hets mot folkgrupp. Det är ju så det fungerar inom Polismyndigheten”.

Inväntar besked om misstanke

Han avslutar sms:et med att säga att inväntar att bli delgiven brottsmisstanke, och att han efter det kommer titta närmare på anklagelserna.

Läs mer: Här har vi samlat alla tidigare artiklar om Peter Springare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet