”Jag känner mig starkt kränkt och nedtryckt för att jag nyttjat min yttrandefrihet”, skriver Peter Springare i sin anmälan till Justitiekanslern. Foto: Malin Gotlin /SVT

Peter Springare anmäler sina chefer till JK

Uppdaterad
Publicerad

Polisen Peter Springare anmäler sina chefer och polisområde Örebro till Justitiekanslern. ”Jag känner mig starkt kränkt och nedtryckt för att jag nyttjat min yttrandefrihet” skriver han i anmälan.

I sin anmälan menar Peter Springare att han trakasserats och misskrediterats av polismyndigheten sedan han gjorde det första uppmärksammade inlägget på Facebook den tredje februari.

Kritisk mot polismyndigheten

Enligt Springare har myndigheten ”Offentligt kommenterat och torgfört vilka brott man misstänkt mig för i samband med att jag yttrat mig”.

Han skriver också i sin anmälan att myndighetens behandling av honom har skickat signaler till andra poliser att inte framföra sina åsikter offentligt.

Springare blev rikskändis över en natt och debatten om huruvida personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade i brottstatistiken tog ny fart. Inlägget ledde till att Springare polisanmäldes för hets mot folkgrupp, men utredningen lades ner.

I början av mars anmälde polismyndigheten honom för dataintrång.

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med Polisområde Örebro där man vid lunchtid inte hade någon kommentar till anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet