Peter Springare uppmanar personer som ingår i stödgruppen på facebook att lämna den. Foto: SVT

Springares uppmaning: Gå ur Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen skrev den omtalade polismannen Peter Springare ett nytt inlägg på Facebook. Han är åter igen trött, men den här gången på att rasism och främlingsfientlighet sprids under hans namn.

Gruppen ”Stå upp för Peter Springare” har nästan 200.000 medlemmar. Gruppen säger sig stötta polismannen från Örebro som tidigare skrivit omdiskuterade inlägg om brottslighet och invandring.

Men Peter Springare vill inte ha något med gruppen att göra.

Vill inte förknippas med gruppen

I ett inlägg skriver han att gruppen ”helt har spårat ur” och att gruppen sprider rasism och främlingsfientlighet som han inte ställer sig bakom.

”Jag betackar mig därför från att mitt namn skall stå för en grupp som manifesterar främlingsfientliga, rasistiska och andra nedvärderande uttalanden om invandrare eller andra personer”, skriver han.

Läs mer: Efter kritiken – Facebookgruppen byter namn

Uppmanar att lämna

Peter Springare tackar för att många visat sitt engagemang men uppmanar de som stöttar honom att lämna gruppen och söka sig till seriösa forum.

Ett av dessa kan enligt honom själv vara bloggen han själv skriver på tidningen Nyheter Idag. En tidning som drivs av förre Sverigedemokraten Chang Frick.

  • Stödgruppen ”Stå upp för Peter Springare” startade 5 februari efter att Örebropolisen publicerat sitt första kritiska inlägg.
  • Gruppens grundare Patrik Markström hade ingen koppling till Peter Springare men ville stötta honom och hans inlägg.
  • På tre dygn hade medlemsantalet vuxit till 100.000.
  • Det visade sig dock att flera av medlemmarna blivit tillagda utan att de visste om det.
  • Enligt Peter Markström var det svårt att hålla full koll och administrera gruppen från början men ambitionen var att det inte skulle finnas ”rasisttjafs” bland inläggen.
  • I takt med att gruppen har växt har det också riktats kritik mot flera inlägg som uppfattats som rasistiska och hätska.
  • Efter att Peter Springare 12 april uttalat sig kritiskt mot gruppen och uppmanat medlemmar att gå ur minskade antalet följare snabbt.
  • Samtidigt valde gruppens grundare att byta namn till ”Stå upp för sanningen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet