Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tar allvarligt på folks oro. I klippet hör du Roberto Eid Forest, chef lokalpolisområde Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Polischef i Örebro: Inget område aktuellt som säkerhetszon i nuläget

Publicerad

Ett beslut om en säkerhetszon gäller i två veckor och kan förlängas. Även om det inte är aktuellt just nu kan läget snabbt svänga.

– Om vi får konkret underrättelseinformation om att ett våldsdåd, kommer att ske i ett område kan det innebära att vi inrättar en säkerhetszon, säger Roberto Eid Forest, chef lokalpolisområde Örebro.

Den nya lagen innebär att polisen får stoppa och visitera vem som helst, även barn, utan någon konkret brottsmisstanke i en säkerhetszon. Frågan har varit kraftigt omdiskuterad bland annat när det gäller att en viss typ av klädsel ska vara ett skäl till visitering.

– Klädsel i sig kommer inte vara avgörande, det blir en samlad bedömning baserad på alltifrån underrättelseinformation, tid, plats och umgänge, säger Roberto Eid Forest.

Själva visitationen måste människor underkasta sig, däremot finns ingen skyldighet att svara på polisens frågor, enligt Roberto Eid Forest.

– Om det inrättas en säkerhetszon är det viktigt att vi förklarar varför vi är där och vad vi gör, det handlar om att vi vill trygga områden och förhindra grova våldsdåd, säger han.

I Vivalla beskriver chefen för fritidsgården att föräldrar är oroliga för att deras barn kommer att stoppas och visiteras om det skulle bli en säkerhetszon där, i klippet kommenterar Roberto Eid Forest den oron.

Säkerhetszoner

En säkerhetszon är ett område som enligt polisens bedömning har en påtaglig risk att drabbas av en sprängning eller skjutning.

Ett beslut om säkerhetszoner gäller i två veckor och kan förlängas genom ett nytt beslut.

Polisen får visitera personer utan konkret brottsmisstanke och barn är inga undantag.

Polisen får genomsöka transportmedel efter vapen och andra farliga föremål.

När ett beslut om att inrätta en säkerhetszon fattas ska polisen informera allmänheten och boende i aktuellt område om beslutet.

Polisen måste föra protokoll över alla ingripanden.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.