Hundratals filmer på barnövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals filmer med övergrepp på barn beslagtogs 1999 i en Örebroares lägenhet. Idag berättar Göran Gunnarsson om spaningarna som ledde till gripandet.

Året är 1999. Polisen har precis börjat spana på nätet. Örebropolisen upptäcker en mängd bilder med barnpornografiskt innehåll. En IP-adress leder spåren till Kumla, som visar sig leda till en helt oskyldig person.

Göran Gunnarsson berättar i vår serie En polisman minns, hur man kunde spåra mannen som jobbade på dagis i Örebro och hur han togs fast.

En polisman minns

– Han har begått synnerligen grova och hänsynslösa brott brott mot barn, säger Ola Laurell chefsåklagare i Örebro.

Hundratals filmer med övergrepp på barn beslagtogs i mannens lägenhet. Han har begått övergrepp på de egna styvbarnen och i samband med sitt arbete på daghem även där förgripit sig på barn.

– Vi är chockade säger Lena Källström, dåvarnde stabschef på vid socialtjänsten. Vi är en organisation som är alldeles tagen, det finns inga ord, fortsätter hon.

I inslaget berättar Göran Gunnarsson hur informationsarbetet gick till, att det var av största vikt att rätt information nådde de anhöriga och berörda innan uppgifterna nådde massmedia.

Lena Källström berättar också att hon var oförberedd av det stora intresset från massmedia, inte minst från internationellt håll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En polisman minns

Mer i ämnet