Christina Hallin förväntar sig att polisen kommer att upprätta fler anmälningar. Foto: SVT

Misstänkt pedofilhärva i Lindesberg växer

Uppdaterad
Publicerad
Polisen utreder nu två övergrepp som har skett på förskolor i Lindesberg. En misstänkt gärningsman sitter häktad och polisen tror att antalet anmälningar kommer att öka.
– Det har kommit väldigt många samtal från oroliga föräldrar och jag förväntar mig att vi ska behöva upprätta någon eller några anmälningar, säger Christina Hallin som är chef på avdelningen för brott mot barn.

Polisen upprättade under onsdagen ytterligare en anmälan gällande övergrepp på ett barn vid en förskola i Lindesberg. Samtidigt tror polisen att det bara är början.

– Vi vet att det är väldigt mycket samtal som kommer in från oroliga föräldrar. Då får vi göra en bedömning och se vad samtalen handlar om. Men självklart finns det en oro att det handlar om flera övergrepp, säger Christina Hallin som är chef på polisens avdelning för brott mot barn.

Förväntar sig fler anmälningar

Den senaste anmälan kom under onsdagen. Därefter höll kommunen ett informationsmöte för föräldrar på tre av de fyra förskolor där den misstänkte mannen hade jobbat.

– Jag förväntar mig att det ska komma in många samtal och att några av vi ska behöva skriva någon eller några anmälningar.

Den senaste anmälan kom via en förälder men i nuläget är uppgifterna så knapphändiga att det inte ännu går att peka ut någon misstänkt.

Ställs inför svåra problem

När det gäller övergrepp mot barn har polis och åklagare ett svårt arbete att utreda vad som har hänt.

– I värsta fall har vi ett barn som är utsatt och en förövare och att det sen inte finns någon annan bevisning och då är det svårt att gå vidare.

I det aktuella fallet sitter en man i 20-årsåldern sen i fredags häktad på den högre misstankegraden. Något som kan tyda på att det finns bevis mot mannen. Men polisen är fåordig.

– Jag kan inte gå in på vad vi har för bevisning i ärendet.

Hur jobbar ni vidare nu?

– Det är fortsatta förhör med olika inblandade personer. Både föräldrar och personal.

Vad ska man tänka på som förälder?

– Det som är viktigt att komma ihåg är att det handlar om små barn. Om det blir aktuellt med förhör av ett litet barn så är det viktigt att få en egen och fri berättelse.

16 maj valde åklagare Anna Berg att lägga ner förundersökningen i den andra polisanmälan om barnvåldtäkt : ”Det finns inget som tyder på att det har begåtts ett brott i det fallet” säger hon till SVT Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRSKOLEVIKARIE MISSTÄNKS FÖR BARNVÅLDTÄKT

Mer i ämnet