Kommunpolis Fredrik Malm. Foto: SVT

Polisen: ”Nu vet vi att de är beredda att använda sina vapen”

Uppdaterad
Publicerad

Öppen narkotikahandel och tillgång till vapen är ett stort problem i Vivalla, även om de kriminella kretsarna är mycket små, menar polisen. – Vi har plockat ungefär ett vapen varannan dag, säger Fredrik Malm.

Fredrik Malm arbetar som kommunpolis i Vivalla och har följt den kriminella utvecklingen i stadsdelen under en lång tid.

– Jag kan inte säga att jag är förvånad över det som inträffat, tyvärr. Vi har en klick kriminella och vapen i omlopp här i Vivalla, säger han.

– Nu har det visat sig att de är beredda att använda sina vapen. Det är direkt förkastligt att det sker i ett bostadsområde, säger Fredrik Malm.

Kända sedan tidigare

Polisen ska nu förhöra ett stort antal vittnen. Det är för tidigt att säga om skjutningen kan kopplas samman med tidigare skjutningar i området.

– Vi jobbar med att hitta både likheter och sådant som skiljer händelserna åt. Men vi vet att det handlar om personer som förekommer i våld- och drogrelaterad brottslighet, säger han.

Ett vapen varannan dag

Den senaste tiden har polisen i området gjort offensiva tillslag mot kriminella.

– Vi har plockat ungefär ett vapen varannan dag. Den tuffare vapenlagstiftningen underlättar vårt arbete, även om det kan vara komplicerat.

Varför är det så svårt att utreda den här typen av brott?

– Det sker i en begränsad krets där man inte är beredd att använda lagen som skydd. Men vi ska försöka. Vi lyckades väldigt bra och fick till fällande domar för några år sedan, säger Fredrik Malm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.