Fredrik Buller, utredare på polisen, ser att yngre tjejer ibland lockas in i ”sugar dejting”. Foto: SVT

Polisens oro – så lockas yngre in i sexhandeln via sajterna

Uppdaterad
Publicerad

Allt yngre personer riskerar att hamna i prostitution genom sugardejtingsajterna. Det menar polisen som anser att det är viktigt att känna till riskerna.

– Jag tror inte att yngre tjejer alltid har koll på vad männen förväntar sig av träffarna, säger Fredrik Buller som utreder prostitution och människohandel i polisregion Bergslagen.

De så kallade sugardejtingsajterna dök upp för några år sedan och enligt sidorna är ofta syftet att män ska skämma bort yngre kvinnor till en lyxigare tillvaro. Även om det i slutänden ofta handlar om sexhandel är det svårt att komma åt enligt polisen.

– Sugardejting är svårt på det sättet att det inte behöver vara prostitution. Vi har sett bland våra ärenden att det har handlat om prostitution där framförallt tjejer råkat illa ut på sina dejter. Från vår sida gäller det att jobba aktivt med det så gott vi kan, säger Fredrik Buller.

Sugardejting

Det som oroar polisen mest är hur yngre tjejer under 18 år lockas in på de här sajterna.

– Det viktigaste för oss är att försöka nå yngre så att inte unga hamnar här, säger Fredrik Buller.

Hör mer om polisens syn på sugerdejting i klippet.

Så har forskningen gått till

Hundra personer med erfarenhet från sugardejting har deltagit i en enkät om sina upplevelser.

I projektet ”Mellan relation och prostitution: Sugardejting och omförhandlingen avgränsen mellan ekonomi och intimitet ” har forskarna även gjort mer ingående intervjuer med 15 kvinnliga ”sugarbabes” i ¨åldrarna 18-41 år och nio ”sugardaddys” i åldrarna 38 till 52 år.

Medlemsdata från 35 000 personer från sajten sugardaters.se ingår också i underlaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sugardejting

Mer i ämnet