Lena Gunnarsson anser att debatten om ”sugardejting” ofta är onyanserad och att man måste tala mer om de faktiska erfarenheterna. Foto: SVT

Forskaren i Örebro vill nyansera debatten om sugardejting: ”Utsattheten varierar”

Uppdaterad
Publicerad

Sugardejtingsajter lyfts fram som en nyckelaktör i expansionen av sexindustrin. Men är det att likställa med vanlig prostitution och vad säger den målgrupp som lockas in i det här?

– Det finns en stor variation i vad som driver de här tjejerna och hur positivt eller negativt inställda de är till att vara med männen, säger Lena Gunnarsson, genusforskare vid Örebro Universitet.

Vad säger kvinnorna om ”sugerdejting” och hur ska man nå målgruppen som lockas in i det här? Hör Lena Gunnarsson berätta mer i klippet.

Genom svar från enkäter och intervjuer med såväl  kvinnor som män med erfarenhet från heterosexuell sugardejting, vill forskarna bakom studien, Lena Gunnarsson och Sofia Strid, öka kunskaperna om fenomenet.

Sugardejting

– Även när sugardejting verkligen bara handlar om att köpa och sälja sex så är det ofta lite lösare i fogarna och mindre affärsmässigt än andra former av sexuella köp och prostitution, menar Lena Gunnarsson.

Vill distansera sig från prostitution

Ofta kan det enligt Örebroforskaren handla om att kvinnan ber mannen om pengar för att kunna köpa någonting och att det då finns en outtalad förväntan om intimitet.

Männen som intervjuats i studien pekar i många fall på att de vill ha något som ska kännas mer ”äkta” än bara en sexuell tjänst.

-  Många av männen skulle aldrig köpt sex om det inte vore för sugardejtingsajterna eftersom det känns mer oskyldigt. Men både männen och kvinnorna i studien försöker distansera sig från prostitution. Ofta anser man att prostitution handlar om att man måste vara utsatt, må jättedåligt och göra det för att överleva, säger Lena Gunnarsson.

Ser stora bekymmer med fenomenet

Som genusforskare ser hon stora bekymmer med fenomenet sugardejting och pekar på att det är en inkörsport till prostitution.

– Även om tjejen kanske tycker att hon får fördelar och kan leva lite lyxigare så förstärker det här en genusordning där kvinnans sexualitet alltid ska vara tillgänglig för mannen, och det ser jag som väldigt problematiskt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sugardejting

Mer i ämnet