Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Gunnarsson, forskare i genusvetenskap vid Örebro universitet, berättar om sugardejting. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Forskare vill öka kunskapen om ”sugardejting”

Uppdaterad
Publicerad

Örebroforskarna Lena Gunnarsson och Sofia Strid ska studera ”sugar dating”. Första steget i projektet var att bjuda in experter som på olika sätt kommer i kontakt med fenomenet.

En viktig del i forskningen är att göra intervjuer med sugerdejtare.

– Vi kommer fråga om vad det innebär och vilka erfarenheter de har. Och även om det finns problem, och positiva eller negativa saker med det, säger Lena Gunnarsson, forskare i genusvetenskap vid Örebro och Lunds universitet.

För att få mer kunskap om ”sugardejting” bjöd forskarna in till en workshop med personer som har erfarenhet inom området. En av dom var Malin Andersson, socialsekreterare som jobbar nära polisen för att stötta och hjälpa personer som säljer sex.

– Det ser olika ut, men det alla har gemensamt är ju att den här träffen aldrig skulle blivit till om inte varit en ekonomisk ersättning som varit på bordet.

Finns en polarisering

Syftet med forskningen är bland annat att ta reda på mer om ”sugardejting”. För det finns en polarisering, menar Lena Gunnarsson.

– Ofta är det ren och skär klassisk prostitution, och ibland är det något annorlunda som ändå kan ses som prostitution. Andra säger att det är något annat, och det är framförallt dejtingsajterna och de som tjänar pengar på det här, men även de flesta sugardejtarna själva. Jag tror det finns en gråzon.

Forskarna vill också lyfta in kunskapen om fenomenet i ett bredare perspektiv.

– Vi vill säga något större också om samhället och kulturen vi lever i, där det verkar som att fler och fler mänskliga sfärer kommersialiseras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sugardejting

Mer i ämnet