Örebroforskare ska undersöka fenomenet sugardejting. Foto: Åsa Westerlund / TT

Sugardejting blir ämne för forskning

Uppdaterad
Publicerad

Det som tidigare ansågs tillhöra den intima sfären är numer något man handlar öppet med. Det menar två örebroforskare som nu ska studera fenomenet sugardejting där pengar ges i utbyte mot sex – och intimitet.

Sugardejting kallas fenomenet där äldre män erbjuder yngre kvinnor pengar och andra värden för sex  – men också intimitet. Ofta sker kontakten via en förmedling och forskarnas teori att den här formen av arrangemang blivit mer accepterat.

Får 3,5 miljoner kronor

– Gränsen har förskjutits. Det som tidigare sågs som den intima sfären är nu något man handlar öppet med, säger Sofia Strid som är docent i genusvetenskap i ett pressmeddelande från Örebro Universitet.

Tillsammans med tidigare örebrokollegan Lena Gunnarsson, projektledare och numera verksam vid Lunds universitet, har hon fått 3,5 miljoner kronor av det statliga forskningsrådet Forte för att studera sugardejting.

Köper också intimitet och känslor

Fenomenet har tolkats som alltifrån ett genuint romantiskt arrangemang till en form av sexuell exploatering och prostitution.

– Det handlar om att vissa män köper rätten inte bara till en kvinnas kropp utan även till intimitet och hennes känslor. Det påstås i alla fall att det ska handla om känslor, men det är ju långt ifrån säkert att så är fallet, säger Sofia Strid.

Privat eller prostitution?

Studien kan komma att ligga till grund för eventuella åtgärder från samhällets sida.

– Om det här ska betraktas som en privat angelägenhet är det upp till var och en att göra vad den vill med sin kropp och sina känslor. Men om det däremot ska betraktas som prostitution kan staten gå in med lagstiftning eftersom det inte är tillåtet att köpa sex i Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sugardejting

Mer i ämnet