Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Stolt, gruppledare för trafikpolisen i polisregion Bergslagen, säger att många bilister kör alldeles för nära andra fordon. – Man kan dö på grund av de här brotten. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Polisen om semestertrafiken: ”Många håller inte avstånd”

Publicerad

70 kilometer i timmen är fartgränsen på riksväg 50 i höjd med Lillån i Örebro. Men när Mikael Stolt, gruppchef för trafikpolisen i polisregion Bergslagen, siktar på bilarna med sin laserpistol är det många som kör betydligt fortare än så.

Just hastighetsöverträdelser är det vanligaste trafikbrottet, konstaterar Mikael Stolt. Under den korta period SVT Nyheter Örebro var med under trafikpolisens arbete åkte fem personer fast, varav en körde 112 kilometer i timmen, på en 70-väg.

– Två av dem förlorade körkortet. Det är tyvärr rätt vanligt, särskilt i sommartider när det är varmt ute och sommardäcken är på, säger Mikael Stolt.

En annan farlig företeelse han ser allt mer av är att bilister ligger alldeles för tätt efter varandra, inte minst i semestertrafiken. Då finns inte heller marginaler för att hinna reagera på oväntade händelser.

Kan få allvarliga konsekvenser

– Många verkar inte tänka på hur farligt det kan vara att inte hålla avstånd, med väldigt allvarliga och till och med dödliga olyckor som följd. Fordonet framför kan ju till exempel åka ned i diket om man kör på det.

Själv är han också förvånad över hur vanligt ”rattsurfande” fortfarande är, trots att alla vet att man inte får använda mobilen medan man kör.

– Sitter man med telefonen i handen är man inte uppmärksam på trafiken. Det kan likställas med rattfylleri, säger Mikael Stolt.

Se klippet för att höra Mikael Stolt berätta mer om de vanligaste trafikbrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.