I dag finns redan kameror i flera områden i Örebro. Nu utökar polisen kameraövervakningen. Foto: Audun Braastad/TT

Polisen sätter upp fler kameror i Örebro

Publicerad

Polisen utökar kameraövervakningen i Örebro. I januari sattes en kamera upp i Brickebackens centrum och fler är på gång. Det finns också ett tiotal kameror i Varberga som kommer börja användas under mars.

Sedan tidigare finns kameror i Oxhagen, Vivalla , Baronbackarna, Sörbybacken, Järntorget och Henry Allards park. Med kameraövervakningen vill polisen förbygga och utreda brott.

– Det är så mycket grova brott i samhället som vi försöker fånga upp. Vi vill ha en bättre uppklaringsprocent, säger Stefan Widén, inspektör och samordnare på kameragruppen i Polisregion Bergslagen.

Kopplar upp sig mot andras kameror

Han berättar att övervakningsmaterial efterfrågas allt mer efter upploppet i Sveaparken, både från polisens egna utredare, rätten och från försvarare.

– Det är något som är på frammarsch och det som kommer vara vägledande i bevisföringen, säger Stefan Widén.

Polisen har också kunnat koppla upp sig på kameror som ägs av andra, så kallade delade bildströmmar. Redan nu används material från fastighetsbolaget Västerporten i Vivalla centrum. Nu planeras en utökning där kameror i Krämarens köpcentrum, resecentrum och stationshuset ska kunna användas av polisen.

-  Det är inget ovanligt. Runt om i Sverige lånar vi andras kameror. Det som vi inte får se på kamerorna maskas, säger Stefan Widén.

Central för kameraövervakning planeras

Det är också klart att polisen ska bygga en kameraövervakningscentral i Örebro.

– Det går mer åt det hållet. Man ser det i landet och internationellt med föregångare som London och andra stora städer som haft det väldigt länge.

Vad kan kamerorna göra för nytta i polisutredningar? Hör polisens svar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.