Polisen startar internutredning efter dödsolyckan på E20

Uppdaterad
Publicerad

Polisen inleder en internutredning efter dödolyckan på E20 som inträffade förra veckan.

– Vi kommer titta på var ansvarsförhållanden ska ligga, vad vi ska göra och inte göra, säger Henrik Dahlström, sektionschef på Regionledningscentralen.

Det var onsdagen den 8 november som olyckan inträffade på E20 strax utanför Kumla, vid Sickelsta. En lastbil med utländsk registreringsskylt hade under flera timmar stått still på vägen, senare på dagen körde en personbil in i lastbilen. 

Redan på plats konstaterade räddningstjänsten att en person hade avlidit, ytterligare två personer som satt i bilen att fördes till sjukhus.

Dödsolyckan på E20

Uppfattade inte allvaret

I efterhand kom mycket att handla om hur polisen och Trafikverket hanterat situationen. Båda fick uppgifter om den stillastående lastbilen redan på förmiddagen, men ingen agerade. Trafikverket tog heller ingen kontakt med polisen och har tidigare sagt till SVT Nyheter Örebro att de då inte uppfattade hur allvarligt läget var.

Efter olyckan har polisen startat en internutredning för att hantera liknande situationer i framtiden. Något som na.se var först med att berätta. Henrik Dahlström, som är sektionschef på polisens Regionledningscentral, tycker inte att det fanns brister i kommunikationen mellan polisen och Trafikverket.

– Vi hade inte där och då den lägesbilden om att det var så här farligt som det visades vara, säger Henrik Dahlström, sektionschef på polisens Regionledningscentral.

Tanken med internutredningen är nu att ta reda på om polisen brustit i sitt ansvar.

– Det är oerhört tragiskt att en person miste livet och vi kommer titta på de delar för att se om vi kunde gjort något bättre eller annorlunda, säger Henrik Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på E20

Mer i ämnet