Ett större område är avspärrat och polisen är på plats i Örebro efter en explosion under natten till onsdagen.

Polisen utreder kopplingar till kriminella kretsar och tidigare explosion

Publicerad

Polisens uppfattning är att det var en avsiktligt utplacerad sprängladdning som orsakade explosionen på nattklubben i Örebro under onsdagsnatten. De utreder nu brett, både kopplingar till organiserad brottslighet och explosionen i Linköping tidigare i år.

– Det har varit en explosion i natt i en fastighet tillhörande ett för oss känt kriminellt gäng, säger Jörgen Jansson, polisinspektör som är på plats vid avspärrningarna.

Misstänker koppling till kriminella

Polisen genomförde vid 10-tiden en teknisk undersökning på platsen, där det under natten började brinna efter explosionen.

– Vi har en organisation igång för att utreda brottet och en underrättelseverksamhet igång för att se kopplingar till kriminella kretsar ute i landet, säger Tommy Lindh, polisens presstalesperson i Örebro.

Misstänker ni att det är kriminella gäng som ligger bakom?

– Vår uppfattning är att det inte är vem som helst som begår den här typen av brott. Vår utredningsverksamhet inriktar sig på att se kopplingar till kriminell verksamhet.

Explosionen i Linköping

Kan det ha kopplingar till explosionen i Linköping?

– Vi jobbar självklart utifrån att det kan ha kopplingar. Jag vill poängtera att vi jobbar brett och låser inte fast oss vid att det skulle finnas en koppling, men vi har ju självklart samverkan med kollegorna i Linköping, säger Annika Laestadius, lokalpolisområdeschef i Örebro.

Ingen misstänkt

Polisen uppger också att en första utsaga från nationella bombskyddet stärker polisens uppfattning om att det är en avsiktligt utplacerad sprängladdning.

Ingen person är misstänkt för händelsen, som har totalförstört lokalen, enligt polisen. De kan ännu inte utesluta att någon skadats i samband med branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Örebro

Mer i ämnet