Foto: TT /SVT

Pekar ut invandrare som kriminella – nu granskas polisens privata utspel

Uppdaterad
Publicerad

Det inlägg som publicerades av en Örebropolis i sociala medier, där bland annat misstänkta personer hängdes ut med utländska namn, har fått stor spridning.

– Vi måste hela tiden titta på hur vi agerar och vad vi säger och vad vi gör, säger Anders Sjöberg, kommunikatör på polisen i Örebro.

I inlägget som publicerades på polismannens personliga konto på sociala medier på fredagen, redogör han bland annat förnamn på ett antal misstänkta brottslingar. Han menar att det är individer med utländska namn som klart sticker ut.

SVT Play: Se inslag om anmälan mot polisen som skrivit inlägg på facebook

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Polismannen påpekar också att han inte gör det på grund av rasistiska åsikter.

Hans uttalande har fått sympati i form av en stödgrupp i sociala medier. Gruppen har i skrivande stund drygt 26.000 medlemmar efter att ha existerat i ett dygn.

Kan vara brottsligt

SVT Nyheter Örebro har under måndagen försökt nå polismannen som skrev inlägget flertalet gånger, utan resultat. Enligt polisen har han anmälts internt till särskilda enheten för prövning.

– Det är ju alltid så att det finns en yttrandefrihet och meddelarfrihet som vi tar hänsyn till. I det här fallet har man från ledningens sida valt att göra en anmälan för att se om det möjligtvis skulle ligga något brottsligt bakom det som skrivs, säger Anders Sjöberg polisområdeskommunikatör vid Örebropolisen.

– Brottsrubriceringen skulle kunna vara hets mot folkgrupp, säger Anders Sjöberg, kommunikatör på Örebropolisen Foto: Johan Pisoni / SVT

Vad skulle kunna vara olagligt i det som skrivits i inlägget?

– Brottsrubriceringen skulle kunna vara lite olika. Men jag tror att inledningsvis är det nog hets mot folkgrupp som man pratar om. Men det är bara en teori som jag har. Jag har inte sett anmälan så jag kan inte säga att det är exakt på det sättet. Men det kan vara ett utav brotten som det kan vara.

Oklart om det är riktiga förnamn

Att namnge personer med förnamn som är misstänkta i olika brottsutredningar, ser du några problem med det?

– Det är någonting som man inte får göra. Nu vet ju inte jag om de här namnen är relevanta i brottsutredningarna eller om de bara är skrivna av polisen i det här läget och inte riktiga. Det som är viktigt i det här är att polisen hela tiden har en roll att vara objektiv i förhållande till de som man har att göra med och då gäller det både misstänkta och målsägare.

Kan det, när man går ut så här i ett öppet inlägg, skada förtroendet för polisen?

– Det finns naturligtvis en risk att det gör det. Vi måste hela tiden titta på hur vi agerar och vad vi säger och vad vi gör. Våran opartiskhet och objektivitet måste finnas där och vi har skyldighet att ta tillvara allas rätt, säger Anders Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet