Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har ett krisavtal som gör att vi kan kalla in personal med kort varsel”, säger Lars Wirén på Värmlandspolisen. Foto: SVT

Polisens kommenderingschef inför Paludans valmöte i Örebro: ”Jag känner mig trygg”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen fattade polisen beslutet om att tillåta Rasmus Paludans valmöte på Aspholmsvägen i Örebro imorgon, fredag. 

– Jag känner mig trygg med vår planering, med den plats vi valt och med de resurser vi har, säger Lars Wirén, kommenderinsgchef i Polisregion Bergslagen.

Som Wirén sade till SVT Nyheter Örebro igår så har man beaktat tre faktorer: Att man kan säkerställa den grundlagsskyddade rätten till opinionsyttring, att man kan hantera ordning och säkerhet på platsen och att man kan agera polisoperativt taktiskt på det sätt man behöver kunna göra, samtidigt som man kan säkra en bra arbetsmiljö för de poliser som är i tjänst.

– När de här sakerna beaktats kom vi fram till att vi behövde byta plats och inte bevilja ett tillstånd i Vivalla, som Paludan önskade, säger Lars Wirén.

Har besökt olika platser

Polisen har inför tillståndsgivningen besökt olika platser i Örebro.

– Vi kom fram till att Aspholmsvägen är den mest lämpliga platsen, med bäst förutsättningar att få till det här på ett bra sätt, ur alla aspekter, säger Lars Wirén.

Han kan dock ännu inte säga exakt var på Aspholmsvägen Paludans valmöte ska äga rum:

– Nej, det blir är något som den detaljplanering vi gör nu får utvisa.

Dialog med berörda

Enligt Wirén har polisen haft en dialog med berörda som bedriver olika typer av verksamheter i anslutning till Aspholmsvägen.

– Här kommer vi också att ha en fördjupad dialog under dagen.

Han vill inte svara på om polisen tillfört extra resurser inför Paludans valmöte.

– Men det jag kan säga är att vi gjort en gedigen planering ihop med andra polisregioner, och att jag känner att den är tillräcklig. Vi har också en dialog med olika goda krafter, som föreningar och andra sammanslutningar, där vi uppmanar alla att vara med och bidra till att det här ska gå lugnt till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet