Under påskhelgen ledde Paludans planerade koranbränning till våldsamma upplopp på flera platser i Sverige, bland annat i Örebro. Foto: TT

Paludan får tillstånd för manifestation i Örebro – här ska han vara

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gett Rasmus Paludan tillstånd för att hålla valmöte i Örebro på fredag. Mellan klockan 12 och 15 har han tillstånd att genomföra valmöte på industriområdet Aspholmen.

Rasmus Paludan, grundare till Stram kurs, får sin ansökan om att hålla valmöte i Örebro godkänd. I ansökan till polisen ville Paludan hålla mötet i Vivalla, men polisen hänvisar honom till Aspholmsvägen som ligger i industriområdet Aspholmen, strax utanför centrala Örebro.

Polisen skriver att det, med tanke på upploppen som skedde på långfredagen, finns stor risk att liknande händelser hade inträffat om mötet genomförts i Vivalla.

Våldsamt upplopp i Örebro

Polisen har inför tillståndsgivningen besökt olika platser i Örebro.

– Vi kom fram till att Aspholmsvägen är den mest lämpliga platsen, med bäst förutsättningar att få till det här på ett bra sätt, ur alla aspekter, säger Lars Wirén.

Kort varsel

Enligt uppgift till SVT Örebro har polisen väntat så länge som möjligt med att offentliggöra beslutet för att undvika att motdemonstranter ska kunna planera upplopp liknande det som hände under påskhelgen.

Samhället förbereder sig

Inför mötet har polisen förberett andra samhällsviktiga verksamheter. Räddningstjänsten, Länstrafiken och sjukhuset har alla rekommenderats att ha beredskap.

– Vi har redan förberett förstärkningsläge som vi kan aktivera med kort varsel på de enheter som kan tänkas ta hand om skadade. Det handlar om ortopedi, kirurgi, anestesi, ambulansen, akuten, röntgen och operation, säger Ioannis Ioannidis, överläkare på USÖ.

Skola stänger

På Aspholmsvägen ligger bland annat Realgymnasiet. De ställer in undervisningen på plats och håller distansundervisning under hela fredagen.

– Självklart är vi inte glada för att de ska ske här, men vi har varit förberedda på att det kan vara en aktuell plats, så vi har fått förbereda oss, säger Becky Evensen, rektor.

SVT har även varit i kontakt med fler verksamheter på platsen som kommer stänga under morgondagen, eller är beredda att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet