Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Starka känslor vid Rasmus Paludans möten – flera omhändertogs efter koranbränningar i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludan höll möten och eldade upp koraner i Göteborg, Borås och Trollhättan på torsdagen. Flera personer omhändertogs och en person är misstänks för brott efter att ha kastat sten mot både Paludan och en polis.

Se bilder från mötet i Borås och hör polisen om de starka känslorna.

På torsdagkvällen fortsatte den högerextreme dansk-svenske politikern Rasmus Paludan sin västsvenska valturné, omgärdad av ett stort polispådrag. Tidigare under dagen var han vid Frölunda torg i Göteborg där ett hundratal personer var på plats. I Borås uppskattar polisen att ungefär 500 personer var på plats på eftermiddagen.

Strax efter 18 höll Paludan sitt möte i norra delarna av slussområdet i Trollhättan, på en liten ö i Göta älv.

– Det är ett fåtal personer på plats. Det står även åskådare högt upp på ett berg bakom och blickar ner på platsen där Paludan ska manifestera. Folk står på avstånd från avspärrningarna och några få längs vattnet, berättade SVT:s reporter Rebecka Adin.

Enligt polisen omhändertogs sex personer för störande av allmän ordning. 

Kastade sten i Borås

I Borås fick Paludan ha sitt möte i Stadsparken, som ligger halvt omgärdad av ån Viskan.

– Polisen vaktar alla ingångar till parken och där inne finns polishästar, sa SVT:s reporter Magnus Dennert som var på plats.

Några demonstraner hoppade i vattnet och försökte ta sig fram mot Paludan. På bilder syns hur en person kastar en sten mot Paludan och även en sten som träffar en polis.

Åtta personer omhändertogs vid mötet, en av dem är minderårig. En person misstänks för misshandel samt försök till misshandel.

Mindre stök i Göteborg

Under förmiddagen var Paludan på plats vid Frölunda torg i Göteborg där han också försökte sätta eld på en koran flera gånger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Två personer omhändertogs. En av dem var en man i 35-årsåldern som hoppade över avspärrningsstaketet.

– Han blev omhändertagen på grund av störande av allmän ordning. Från polisens perspektiv har det i övrigt varit en genomförbar sammankomst. Säkert och tryggt, sa polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

”Mer än 100 poliser”

Mötena omgärdades av en stor polisiär insats. Många är så kallade Delta-poliser, en styrka som formades efter Göteborgskravallerna 2001.

– Hur många exakt vill vi inte säga men jag kan säga så här, det är mer än 100 poliser med idag, säger dialogpolis Fredrik Dahlgren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.