Murad Artin (V), Kenneth Nilsson (S) och Anders Åhrlin (M).

Politikerna: ”Det borde ses över”

Uppdaterad
Publicerad

Flera politiker reagerar nu på uppgifterna om att Örebro kommun köpt tjänster för sju miljoner av ett företag som ägs av politikern Anders Hagström. Vänsterpariets Murad Artin anser att Hagström borde kliva åt sidan.

– Han sitter på två stolar, det blir problematiskt, säger Murad Artin.

När flyktingvågen var som störst och behovet av boendeplatser var akut anlitade Örebro kommun flera hotell och vandrarhem. Totalt har kommunen betalat ut över 16 miljoner kronor de tre senaste åren. Mer än en tredjedel gick till ett företaget Hepa fritid AB som ägs av Kristdemokraten Anders Hagström.

Västerpartisten Murad Artin anser att det är problematiskt.

– Hur många känner egentligen till den här verksamheten. Handlar det om att han vill hjälpa till eller att utnyttja systemet, frågar sig Murad Artin.

– Jag tycker att det bara finns två alternativ. Antingen kliva åt sidan eller att inte ha affärer med kommunen, säger Murad Artin.

Moderatledaren Anders Åhrlin vill inte kommentera innan han satt sig in i ämnet men anser att det borde utredas.

– Spontant känns det som något som behöver ses över, säger Anders Åhrlin (M).

Tar Hagström i försvar

Kommunsstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S) ser inga konstigheter med att Hagström sitter på olika stolar.

– Man kan inte få näringsförbud bara för att man blir politiker. Men det gäller att man är transparent och inte deltar i några beslut.

Att dra det lika långt som vänsterpartiet vill håller han inte med om.

– Att man skulle behöva kliva av politiska uppdrag bara för att gör affärer med kommunen vore en orimlig slutsats att dra, säger Kenneth Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.