Flera politiker i fullmäktige driver egna företag. Foto: SVT

Var tredje politiker i Örebro driver eget företag

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje politiker i Örebro är engagerad i privata företag. SVTs kartläggning visar att 21 av de 65 ordinarie ledamöterna i kommunfullmäktige har uppdrag i privata bolag eller kommersiella föreningar.

Att kombinera företag och politik är inget konstigt. Idag är var tredje politiker i Örebro engagerad i privata bolag.

– Jag tror det är naturligt och kul att företagare engagerar sig i politiken, säger moderatens oppositionsråd Anders Åhrlin.

Förutom de som är engagerade i privata bolag har ytterligare 14 ledamöter åtaganden i något eller flera av de kommunala bolagen. Anders Åhrlin själv sitter med i sex olika kommunala bolagsstyrelser.

Flera olika branscher

Bland politikernas företag finns bland annat hotellverksamhet, dataföretag, elfirma, jordbruksföretag och frisör. För politiker finns det ingen begränsning i vilket företag man driver, men om man är med och handlägger eller fattar beslut som gäller den egna verksamheten är det viktigt att anmäla jäv.

– Politiker har ofta en massa andra åtaganden och oftast är det inga problem. Men man får göra en bedömning från fall till fall, säger Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt.

Om det skulle bli en begränsning för politiker att engagera sig i företag skulle flera potentiella politiker skrämmas bort.

– Jag tror många andra skulle avstå från att bli politiker om man inte fick äga bolag, säger Anders Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.