Församlingsherden Hans Eklind blir på måndag riksdagsledamot Hans Eklind. Foto: Johannes Weckström / SVT

Prästen som byter predikstolen mot talarstolen

Uppdaterad
Publicerad

Förvånad, stolt och och kanske lite stressad. För prästen Hans Eklind innebär årets val att han lämnar sin församling i Längbro för att bli del av en annan folkvald i riksdagen. Men även om han blev lite överrumplad så är han fast besluten att göra skillnad som politiker.

Han hade just köpt årskort på badhuset och såg fram emot att välkomna 80 konfirmander till undervisningen i Längbro. Men under valnatten stod det plötsligt klart att församlingsherden Hans Eklind skulle byta jobb inom bara några veckor.

– När jag blev övertalad att kandidera för Kristdemokraterna låg partiet på 3,2 procent i opinionsmätningarna, säger han till SVT Örebro. Mitt mål har hela tiden varit att så många som möjligt ska rösta på partiet för att vi ska klara oss över fyraprocents-spärren.

Val 2018 Örebro

”Känns som ett starkt mandat”

Men några veckor innan valet började valvindarna blåsa åt annat håll och Kristdemokraterna fick för första gången på länge känna på medvind. När alla röster räknats fick partiet 6,2 procent av rösterna och Hans Eklind en plats i riksdagen, tack vare många personvalskryss.

– Jag är lite förvånad men också stolt, erkänner han. Jag är inte bara vald utan personkryssad – det känns som ett starkt mandat.

Lämnar världens bästa jobb

Den senaste tiden har han ägnat åt att försöka ordna så mycket som möjligt och få till ett bra avslut med de 20 personer i församlingen han varit chef över.

– Det känns väldigt tråkigt, konstaterar han. Att vara församlingsherde i Längbro är världens bästa jobb. För bara några veckor sedan gjorde jag mig redo att ta emot 80 konfirmander, nu vet faktiskt inte vem jag ska lämna över stafettpinnen till i nuläget. Samtidigt känns det spännande att få gå in i något helt nytt.

God nytta av att ha predikat

Och han går in i politiken för att förändra och för att ge en röst åt de mest utsatta i samhället.

– Helst vill jag få en plats i socialförsäkringsutskottet, tänker Hans Eklind. Och förhoppningsvis kommer jag att ha god nytta av alla predikningar jag har hållit genom åren när det gäller att argumentera för min sak i talarstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet