Undervisningen på SFI i Ljusnarsberg har delvis fått flytta in i andra lokaler efter hårt tryck. Foto: SVT

Pressat när allt fler vill läsa SFI i Ljusnarsberg

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler läser Svenska För Invandrare (SFI) i Kopparberg. Nu varnar kommunen för att man varken har personal eller lokaler.

– Det är en explosionsartad utveckling, säger kommunchef Bo Wallströmer.

Den stora flyktingströmmen har avtagit, och Ljusnarsbergs kommun har inte längre lika många asylsökande som för ett par år sedan. Men intresset för att läsa Svenska för invandrare (SFI) har inte avtagit. I dag läser 115 elever utbildningen.

– Vi fick 34 nya elever bara i januari. Det är väldigt mycket för en så liten kommun, säger Bo Wallströmer.

Praktiska konsekvenser

Alla landets kommuner har lämnat lägesrapporter till respektive länsstyrelse angående vilka förändringar antalet nyanlända och asylsökande har för verksamheten. Endast 15 kommuner uppger att läget för SFI är allvarligt eller kritiskt – och en av dem är Ljusnarsberg.

– Det är positivt att det kommer många människor hit, men det får praktiska konsekvenser som att ordna lokaler och barnsomsorg, säger Wallströmer.

Utmaning att hinna med långsamma elever

I dag finns det en lärare till varje klass, men några saknar behörighet. Och i takt med att organisationen växer har delar av undervisningen flyttat in i en bergsmansgård i närheten av skollokalerna. Läraren Anette Samuelsson ser dock hoppfullt på framtiden.

– Vi har tvingats göra klasserna lite större än tidigare, men i stort sett tycker jag att vi hinner med alla elever. Den största utmaningen är att hinna med de elever som det går lite långsammare för, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.