• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Örebro universitet har under det gångna året vid flera tillfällen varit i blåsväder efter vittnesmål om trakasserier. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Anmälde sexuella trakasserier – blev uppsagd

En anmälan om sexuella trakasserier på Örebro Universitet tog en helt ny vändning efter att ledningen utrett ärendet. Efter att misstankarna avskrivits sades anmälaren upp på grund av ”omfattande misskötsamhet”.

En kvinnlig anställd på Örebro universitet har sagts upp efter att universitetsledningen menar att hon har ”en omfattande misskötsamhet och skapar en ohållbar arbetsmiljö för chefer och kollegor”. Kvinnan ska också ha uttalat sådant som kan uppfattas som hot mot andra.

Hennes fackförbund har ogiltigförklarat uppsägningen och menar att hon diskriminerats.

Anmälde trakasserier

Upprinnelsen till det hela ska vara en anmälan som kvinnan gjorde förra året till sin arbetsgivare. Den gällde sexuella trakasserier som en manlig kollega ska ha utsatt henne för.

Universitetet gjorde då en utredning som kom fram till att det inte går att bevisa att mannen utsatt kvinnan för de trakasserier som kvinnan upplevt. Mannen erkänner att han gjort vissa uttalanden som både han och universitetet finner som ”olämpliga” men för det krävs inga åtgärder menar universitetsledningen.

Varken kvinnan eller facket accepterar utredningen och menar att fler utredningsåtgärder borde ha tagits.

Central förhandling

I juni krävde facket en central förhandling eftersom man anser att kvinnan har diskriminerats, och att universitetets utredning bör återupptas. Två veckor senare meddelade universitetet om uppsägningen.

Eftersom att uppsägningen har ogiltigförklarats jobbar kvinnan kvar på universitetet i väntan på förhandlingar. Facket hävdar att det inte finns någon saklig grund för uppsägningen.

Förutom att uppsägningen ogiltigförklaras yrkar facket att kvinnan ska få skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer