Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor till statsvetare Jan Olsson om lottning och politik. Foto: SVT

Professorn om att lotta fram makt

Publicerad

I Hällefors lottades på onsdagen Annalena Järnberg (S) fram till kommunstyrelsens ordförande. Vi på SVT har pratat med professorer och SKR, men ingen känner till att lotten någonsin avgjort vem som ska bli den högst uppsatta politikern i en kommun.

Jan Olsson är professor i statsvetenskap vid Örebro universitet och han tror inte att förtroendet för politiken tar skada av en lottdragning, likt den i Hällefors igår. Han är mer orolig för de fall där kommunstyret får styra på motståndarens budget.

Det är något som kan bli fallet i Hällefors eftersom höger- och vänstersidan har lika många mandat, dessutom har S och V inget uttalat samarbete utan endast en valteknisk samverkan.

Valet 2022 Örebro län

Om SD fortsätter att inte välja sida i omröstningar kommer Moderaterna ha en utslagsröst då de sitter på ordförandeposten i kommunfullmäktige, tack vare att SD stöttade dem tidigare i höstas.

– Det är mer problematiskt, i synnerhet om det blir långbänkar och man får likartade problem under en hel mandatperiod. Att ett minoritetsstyre skulle regera på oppositionens budget under en hel mandatperiod vore konstigt. Och väljarna skulle ha svårt att veta vem man ska kräva ansvar ifrån, säger Jan Olsson.

I klippet svarar professorn på tre frågor om att lotta fram makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet