Niclas Noord, styrelsemedlem i Kumla Innebandy, ger sin syn på det ekonomiska läget. Foto: SVT

Publikgräns på 50 åskådare slår hårt mot klubbar: ”Tappat halva omsättningen”

Uppdaterad
Publicerad

Publikgränsen på 50 personer har slagit hårt mot lokala lag och klubbar. I tisdags kom besked om den kan komma att höjas i mitten av oktober, men om maxantalet kvartstår innebär det stora ekonomiska tapp för lokala klubbar.

– Bara damlaget tappar ungefär 180 000 kronor den här säsongen, säger Niclas Noord, styrelsemedlem i Kumla Innebandy.

Förra säsongen tog Kumla Innebandys damlag steget upp i Allsvenskan. En normal säsong täcker intäkter från matcher kostnader för resor och utrustning, kostnader som är svåra att kapa i.

Publikgränsen på 50 personer har inneburit förändring för laget, och i år har damlaget budgeterat för ett snitt på över 200 åskådare per match.

Coronaviruset i Örebro län

– Det är viktigt att vi försöker hålla oss kvar i Allsvenskan, etablera oss här och i framtiden få tillbaka de pengar vi förlorat, säger Niclas Noord.

Efterlängtat besked från regeringen

Regeringens planer på att höja publikgränsen välkomnas. Enligt Fredrik Stengarn, ordförande i KIF Örebro, kan ett ökat publikintag bli räddningen för många klubbar.

– Särskilt när vi tittar på klubbar lägre ner i divisionerna. Det här innebär att klubbarna äntligen kan få en liten intäkt igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet