Regeringens besked: 500 kan tillåtas i publiken från 15 oktober

Uppdaterad
Publicerad

50 personers-regeln ligger kvar. Men regeringen öppnar nu för lättnader för idrottsarrangemang med sittande publik.

Där finns ett förslag om ta in 500 personer med en meters mellanrum, som kan börja gälla den 15 oktober.

– Det kommer innebära nya möjligheter, många har längtat efter att ta det här steget, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) till SVT Sport.

Ett förslag om ett tak på 500 personer, jämfört med nuvarande 50, har utretts av regeringen och det fanns förhoppningar om att en förändring skulle kunna träda i kraft från den 1 oktober.

Så sent som i förra veckan meddelade dock Stefan Löfven (S) att regeringen avvaktar med att lätta på några restriktioner med hänvisning till smittoläget.

50-regeln kommer att ligga kvar tills vidare – men inrikesminster Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) presenterade att undantag kan komma att göras när det gäller arrangemang med sittande publik. Det gäller i synnerhet idrott- och kulturevenemang.

– Det finns ett färdigt förslag gällande arrangemang som ska beslutas om den 8 oktober och som kan börja gälla från den 15 oktober. Det möjliggör arrangemang med sittande publik upp till 500 personer med ett avstånd på en meter, och att två personer i samma sällskap kan sitta tillsammans utan avstånd mellan sig, säger Amanda Lind.

RF välkomnar beskedet

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson gläds åt beskedet, som han anser är ett viktigt steg i rätt riktning. Han beklagar dock att beslutet bara gäller sittplatsläktare på klassiskt utformade arenor.

– Ett stort framsteg för många idrottsföreningar där denna förändring betyder mycket, säger han till TT.

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer. Svenska fotbollförbundet beslutar att kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar samma helg ska spelas helt utan publik, precis som herrlandskampen hemma mot Ryssland den 28 mars.

27 mars: Regeringen skärper förbudet som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Statsminister Stefan Löfven meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

29 september: Publikgränsen på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen. Därefter kan den höjas till 500 personer för sittande publik, om smittoläget tillåter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer