Foto: SVT

Pojke bets ihjäl av hund – idag inleddes rättegången mot familjehemsmamman

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sedan bets en tonårig pojke ihjäl i sitt placeringshem av en hund. I dag inleddes rättegången som ska fastslå om familjehemsmamman ska anses skyldig till att ha vållat pojkens död.

– Det har varit  en känslosam dag i tingsrätten, det här är en tragisk händelse, berättar Emilie Pless, SVT Nyheter Örebros reporter på plats på rättegången. 

Åklagaren hävdar att kvinnan borde ha förstått att hunden hade ett utåtagerande beteende som krockade med pojkens särskilda problematik.

Vidare ska kvinnan inte haft kunskap i hur hon avbryter en hundattack och inte heller skulle pojken fått någon sådan information från sin familjehemsmamma.

Kvinnan nekar själv till att hon vållat pojkens död.

I tingsrätten har det också lyfts fram att den åtalade kvinnan varit betydelsefull för socialtjänsten och haft en bra kontakt med de barn som varit placerade hos henne.

Har ägt hundar som tidigare attackerat

Det var i juli 2018 som den 15-årig pojke dödades efter att han och en annan tonårig pojke attackerades av hunden i Ljusnarsbergs kommun.

Den avlidna pojken var familjehemsplacerad hos den kvinna som nu står åtalad för att ha brustit i tilllsyn och vållande till annans död. Hunden som bet ihjäl pojken bodde i hemmet, och den åtalade kvinnan har tidigare ägt andra hundar som bitit andra hundar, varav en till döds 2015.

Enligt åtalet ska hunden haft en benägenhet att reagera på händelser och situationer genom att gå till angrepp, och pojken ska ha befunnit sig ensam med hunden när händelsen inträffade. Han fick flera bett och förblödde som följd av attacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hundattack Ljusnarsberg

Mer i ämnet