Foto: SVT

Låga vattennivån i Hjälmaren polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Två rederibolag och tre privatpersoner har polisanmält Hjälmarens Vattenförbund. Detta för att för att förbundet, enligt anmälarna, inte följer den vattendom som gäller för sjön.

Det långdragna bråket kring de låga vattennivåerna i Hjälmaren har nu fått flera båtägare och företagare att tröttna. Nu har det tillsammans polisanmält Hjälmarens Vattenförbund.

Jan-Erik Ekblad, redare på passagerarbåten M/S Gustaf Lagerbjelke

– Just nu kan vi köra. Det är precis att det släpar i botten, men om vattennivån inte kommer upp till där den ska ligga finns en risk att vi inte kan genomföra våra turer i sommar, säger Jan-Erik Ekblad, Redieribolaget M/S Lagerbjelke.

Läs mer: Båtägare: ”Sitter som fånge i Örebro”

Att vattennivån inte stämmer har tidigare påtalats för Hjälmarens Vattenförbund, men inget har hänt.

Janne Johansson och Pelle Lindsten.

– Vi tycker oss kunna leda i bevis att man inte följt den gällande vattendomen, säger Janne Johansson en av båtägarna som gjort polisaanmälan.

– Det var nytt för mig. Vi följer vattendomen, så som den är skriven, säger Björn Larsson, ordföranden för Hjälmarens Vattenförbund.

”Vattenflödet stiger”

Till skillnad från Sveriges största tre sjöar ägs Hjälmaren till största del av Örebro, Arboga, Eskilstuna, Katrineholm och Vingåker kommuner, alltså Hjälmarens Vattenförbund.

Enligt Björn Larsson har de bjudit in rederibolag, yrkesfiskare och båtägare till möten, men ingen har nappat.

– Jag förstår deras oro och problemet är inte unikt för Hjälmaren, men vattenflödet stiger hela tiden och jag tror inte att det kommer att vara så lågt att sjön inte går att nyttja till sommaren, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet