Enligt Jonas Claesson kan väntetider för planerade operationer förlängas med en till tre månader. Foto: SVT/TT

Region Örebro län skjuter upp operationer – till förmån för covidsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Operationer som inte är akuta skjuts allt oftare upp och har de senaste veckorna minskat i regionen med närmare 80 procent. Det är på grund av att resurser i första hand läggs på att hjälpa coronapatienter.

De senaste veckorna har hela Sverige sett en minskning i planerade operationer på grund av coronakrisen. Enligt siffror från Svenskt perioperativt register har antalet genomförda planerade operationer minskat med omkring 75 procent i landet jämfört med en normal vecka.

I Örebro län är siffran strax under 80 procent. Enligt Jonas Claesson, hälso- och skjukvårdsdirektör på Region Örebro län, kan patienter som väntar på operation få vänta till efter sommaren.

Coronaviruset i Örebro län

– Om situationen lugnar ned sig till efter sommaren så kan det handla om en förlängning mellan en till tre månader. Vi förstår att det är besvärligt att vänta, säger Jonas Claesson.

Omplacerade resurser

Den långa väntetiden beror på att resurser som vanligtvis används för att operera människor används nu i stället för att ta hand om patienter smittade med covid-19. Akuta operationer genomförs dock som vanligt.

– Vi gör veckovisa avstämningar i väntelistorna och ser om det finns någon som kan lida skada av att vänta. Kan man vänta får man helt enkelt ingen kallelse, säger Jonas Claesson.

Vill samverka mellan sjukhus

De tittar även på att samverka med andra sjukhus i och utanför regionen dit patienter skulle kunna skickas för snabbare operation.

– Det finns ingenting som principiellt hindrar det, men det som är lite bekymmersamt är att vi inte vet när det är riskfritt att skicka patienter utan att äventyra smittspridningen.

Då antalet insjuknade i coronaviruset har stagnerat i länet den senaste tiden kunde Region Örebro län under tisdagens presskonferens förra veckan meddela att man försiktigt återupptar den planerade vården.

– Det är däremot inte realistiskt att räkna med att väntetiderna kommer gå ner i någon egentlig utsträckning, säger Jonas Claesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet