Innan regionen kan etablera ett samarbete med labbkoncernen menar överläkaren Martin Sundqvist att man bland annat måste säkerställa att de har samma säkerhet som de svenska laboratorierna. Foto: Johan Nilsson/TT, SVT

Regionen kan få hjälp av labb utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län har nyligen inlett kontakt med en extern labbkoncern för att ytterligare utöka analyskapaciteten av covidtester. Leverantören har laboratorium på tre platser i Europa och just nu återstår tekniska lösningar innan ett samarbete kan inledas.

Region Örebro län analyserar ungefär 9 000 covidtester i veckan och i dagsläget tar man hjälp av labb både i Uppsala och Stockholm då trycket på provtagningen i länet är fortsatt hög.

Kontakt med utländskt labb

Sedan slutet av förra veckan har regionen även kontakt med en utländsk labbkoncern i hopp om att ytterligare få hjälp med analysarbetet.

Coronaviruset i Örebro län

– De första kontakterna är tagna och nu sker ingående diskussioner om tekniska lösningar, för det kan krävas anpassningar från båda sidor, säger Martin Sundqvist, medicinskt ansvarig på laboratoriemedicinska kliniken för klinisk mikrobiologi på USÖ.

Ingen klar tidsplan

Exakt hur stor analyskapacitet det handlar om är svårt att säga.

– Men om samarbetet går i lås skulle det göra stor skillnad i antal prover vi kan analysera, vilket är vad vi är ute efter, säger han.

Hur lång tid kan det ta att få till ett samarbete?

– Det vågar jag inte svara på. Men när vi har en lösning på plats kommer vi kommunicera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet