Nyöppnad dagvård ska hjälpa unga med ätstörning

Publicerad

Att hitta tillbaka till ett normalt liv och en normal relation i familjen – det är ett av målen för den nya dagvården på ätstörningsmottagningen. Hit kan unga som redan vårdas inom region Örebro län komma med sina föräldrar för att tillsammans få ordning på vardagen igen.

– Det här är ett komplement för de som inte är så sjuka så att de behöver sjukhusvård men behöver mer vård än att bara träffa sin behandlare en timma i veckan inom öppenvården, förklarar Sanna Aila Gustavsson som är verksamhetschef.

Följ med in på nya dagvården i klippet ovan.

Ångest efter maten

I de nya lokalerna finns bland annat kök, samlingsrum och så rummet som kallas ”sinnesstimuleringsrum”, ett rosamålat rum med olika vilstolar, vattensäng och ljusslingor i olika färger.

– Vi valde en ljust rosa färg för att vi hörde att man sett i psykiatrin i Danmark att rosa är en färg som lugnar, förklarar Anna Lundberg som är dietist på mottagningen. Hit kommer man för att kunna vila efter maten eftersom det är ganska vanligt att det är då man får ångest. Men också för att få andra intryck av ljus och annat som finns här inne.

De flesta blir friska

Till mottagningen kommer patienter med sina föräldrar fyra dagar i veckan i sex veckor. Det handlar både om de som äter för lite men också de som äter för mycket. Men att bli frisk tar längre tid än så.

– Men det är viktigt att veta att de flesta blir friska, säger Anna Lundberg. Det kan ta ett år eller tio år men många hittar tillbaka till ett normalt och bra liv igen.

Hit kan du vända dig angående ätstörningar:

I länkarna här nere kan du läsa mer om olika former av ätstörning. I länkarna finns också samtalsstöd och information om när och var man ska söka vård.

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar  Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar 

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS 

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år 

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.