Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: SVT

Regionen vill stärka kvinnokliniken i Karlskoga – blir nytt center för kvinnosjukvård

Publicerad

Region Örebro län säger att de vill förstärka kvinnokliniken i Karlskoga. Nu har politikerna beslutat att införa ett nytt center för kvinnosjukvård på lasarettet.

Kvinnokliniken på Karlskoga lasarett ska bli ett nytt center för omhändertagande av kvinnor med underlivsproblem. Kvinnor i länet med bäckenbottensproblematik och endometrios ska nu behandlas på Karlskoga lasarett.

Bäckenbottensproblem kan ge spänningar eller smärtor i underlivet vid menstruation eller förlossningar. Endometrios är en vanlig sjukdom som innebär att livmodersslemhinnan växer utanför livmodern.

Ska stärka kvinnokliniken i Karlskoga

– Sjukvården som rör kvinnors specifika sjukdomar behöver utvecklas både i landet och i Region Örebro län. I dag har vi fattat viktiga beslut som kommer att kunna förbättra vården för väldigt många kvinnor som i dag lider i tysthet, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver regionen att det här ska stärka kvinnosjukvården i hela länet, samtidigt som även uppdraget för kvinnokliniken på Karlskoga lasarett ska stärkas.

Möjligheterna att öppna förlossningen ska kartläggas

Beslutet att stänga förlossningsavdelningen i Karlskoga togs den 29 maj och det har mött massiv kritik.

– Men det här är inte något vi gör istället för att öppna förlossningen. Ambitionen att öppna förlossningen i Karlskoga ska finnas kvar, säger Karin Sundin.

Länets kvinnoklinik är belägen i Örebro och Karlskoga och enligt Karin Sundin var det därför naturligt att det nya centret placerades på någon av orterna.

– Det är en ny verksamhet och vi kan utnyttja kompetensen och lokalerna som finns i Karlskoga, säger hon.

Hälso- och sjukvårdsnämnden informerades i dag även om att hälso- och sjukvårdsdirektören fått i uppdrag att utföra en kartläggning som ska ta reda på vad som krävs för att kunna öppna förlossningen igen.

– Vi ska titta på hur man jobbar på andra förlossningar i landet och hur man löst vårdkedjan där, säger Karin Sundin.

Förhoppningen är att kartläggningen ska bli ett underlag så att politikerna i regionen kan skapa förutsättningar för förlossningsvård i Karlskoga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet