Karin Sundin (S), regionråd, bemöter BUP-personalens oro. Foto: SVT

Ansvarigt regionråd om BUP-personalens oro: ”Förstår frustrationen”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på barn- och ungdomspsykiatrins länsmottagning upplever att de går på knäna och att barnen får betala priset när resurserna inte räcker till. Ansvarigt regionråd Karin Sundin (S) bemöter nu oron.

– Vi har gjort mycket även om det inte skett just mot länsmottagningen, säger hon.

De långa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är ett stort bekymmer i hela landet och Örebro län är inget undantag. Samtidigt som BUP:s länsmottagning fått fler patienter, har inte personalstyrkan ökat mer än marginellt.

– Det har tillskjutits resurser, men inte just till länsmottagningen. Många samlade insatser görs. En viktig satsning som gjorts är på ett mobilt team inom ”suicidprevention” (förebyggande av självmord). Där har vi investerat tio miljoner kronor, säger Karin Sundin.

Köerna till BUP

Det mobila teamet består av tre medarbetare inom vuxenpsykiatrin och en inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Karin Sundin (S) lyfter även fram den nya mottagningen Maria Ungdom som ger stöd till ungdomar som har problem med alkohol.

– Där har tre miljoner satsats för att avlasta andra avdelningar, säger Sundin.

Regionrådet: ”Begränsade resurser”

Personalsituationen kvarstår dock på BUP:s länsmottagning och i slutänden hänvisar det ansvariga regionrådet till de begränsade resurserna.

– Personalen på länsmottagningen brinner för sitt updrag. Politikens svar är att vi har begränsade resurser. Vi måste titta på hur vi kan utveckla andra delar som kontakten med skolan. Det är ett utvecklingsarbete som görs. Vi måste kroka arm med skolan och hitta smartare arbetssätt, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köerna till BUP

Mer i ämnet