Beatrice Johansson, informatör på RFSU, berättar för eleverna hur man vet att en kondom inte blivit för gammal. Foto: Johannes Weckström/SVT

RFSU vill förbättra sexualupplysningen i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Vecka 6 har fått en ny mening i och med RFSUs temavecka Vecka sex. Över hela landet möter RFSU högstadieungdomar och pratar om sex, samlevnad, HBTQ, normer och mycket mer.

Det är andra året som kampanjen Vecka sex genomförs. Det innebär bland annat att de kan hålla kostnadsfria pass för elever på skolorna, men även föreläsningar för lärare på vissa platser. Beatrice Johansson är RFSU-informatör och befinner sig den här veckan på Lekebergsskolan i Fjugesta.

– Vi vill uppmärksamma sexualupplysningen i skolan och att det är superviktigt att eleverna får ta del av den, säger hon.

Vill få ungdomarna att reflektera

När vi träffar Beatrice har hon precis haft ett pass med en grupp åttondeklassare där de fått fundera över vissa påståenden, pratat om sexuellt överförbara sjukdomar och säkert sex samt haft klassisk kondomträning. Hon avslutade med att skriva upp några ord på tavlan och betonade att de var de viktigaste att ta med sig från samtalet. Orden var ”bra känsla” och ”frivillighet”.

– Förhoppningen med det jag gör här är att de ska få med sig kunskap, men också att de själva ska träna sig i att reflektera kring de här frågorna. Det är inte alltid det finns vuxna i närheten som de kan fråga och då ska de själva kunna tänka kring det här och känna efter själva.

– Sedan handlar det om att ge skolpersonalen fler verktyg att kunna prata om det här ämnet med eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.