Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett förändrat ekonomiskt läge och miljöaspekter är några av anledningarna till att butikschefen Angelica tror att fler kunder söker sig till dem. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Rusning till second hand-butiken i Karlskoga – helt ny kundkrets

Uppdaterad
Publicerad

Färre kronor i plånboken får fler att välja att handla begagnade kläder och husgeråd. Det märker flera second hand-butiker som SVT talat med.

– Delvis kan det vara ekonomin, som gör att fler behöver välja second hand. Vi tror också att det kan ha att göra med att fler är medvetna om att vi behöver tänka hållbarhet, säger Angelica Ärlandsback, butikschef på second hand-butiken PMU i Karlskoga.

Några exakta siffror är svåra att få fram. Svensk handel säger i en kommentar att hela handelns försäljningssiffror går lite upp och ner, men att just second hand-försäljningen bara ökar.

Ansträngd ekonomi tros locka nya kunder

Flera av de butiker som SVT talat med bekräftar den bilden. Röda korsets andrahandsbutik i Karlskoga har exempelvis märkt en markant ökning. Uppskattningsvis rör det sig om 10-20 procent fler besökare.

De varor som är populärast är kläder till både vuxna och barn och husgeråd.

Det är ju ingen nyhet att studenter gärna handlar begagnat – men flera butiker säger att mängden unga köpare har ökat de senaste åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.