Så är brandläget i Lockhyttan: ”Fortfarande mycket jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande släckningsarbete har pågått vid den brand som härjat i höjd med Lockhyttemasten sedan 15-tiden igår.

– Det är fortfarande mycket jobb kvar och sex styrkor arbetar med branden, säger Kjell Haglund, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Stora resurser användes under gårdagen för att försöka få den fullt utvecklade branden i Lockhyttan under kontroll.

Med hjälp av vattenbombplan från Portugal, underlättade arbetet avsevärt.

Skogsbränder – Örebro län

– Vi är jättetacksamma för den hjälp de gett oss. Deras insatser var till jättestor hjälp. Tack vare brandflygen lyckades vi ringa in branden på ett helt annat sätt, säger Kjell Haglund.

”Valt att dundra på”

Nerikes brandkår valde inte heller att spara på krutet. Sju styrkor skickades ut till branden när larmet kom vid 15-tiden på fredagen.

– Vi har valt att inte vara försiktiga med antalet styrkor vi skickar ut. Vi har valt att dundra på. Det är ju lättare att kalla tillbaka styrkor som är på väg ut än att det börjar eskalera. Det är en metod som fungerat bra för oss, säger Kjell Haglund.

Skogsbranden härjar i närheten av radio och TV-masten, strax norr om Lockhyttan. Foto: SVT

De sju styrkorna som arbetat med branden under gårdagen byttes ut av ny personal under lördagsmorgoen.

Vid 8-tiden hade en ny styrka på 50 man anlänt.

– Det är fortfarande mycket jobb med branden och sex styrkor är där nu. Sveaskog hjälper också till med tio personer. Branden är ändå under kontroll, meddelar brandchefen Per-Ove Staberyd vid 13:15-tiden på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder – Örebro län

Mer i ämnet