Murad Artin är nöjd över det valtekniska samarbetet. Foto: Sofie Isaksson

Så får Vänsterpartiet inflytande i Örebro efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Det nya styret i Örebro meddelar idag att man kommit överens med Vänsterpartiet om ett valtekniskt samarbete. Vänsterpartiet får därmed inflytande i en rad frågor som partiet brinner för.

– Det handlar om frågor som är viktiga för oss, säger Murad Artin (V).

Under onsdagen meddelade kommunledningen att man kommit överens med Vänsterpartiet om ett valtekniskt samarbete.

– Vi kommer att få inflytande i frågor som är viktiga för oss. Vår medverkan begränsar samtidigt inflytande från de extrema partierna i kommunen. Vi kommer att kunna få igenom förslag om bättre arbetsmiljö i välfärden, arbetstidsfrågor och jämställdhet. Det är de frågorna vi kommit överens om, säger Murad Artin (V).

Val 2018 Örebro

Styret beroende av V

Eftersom Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna inte lyckats få egen majoritet, har partierna varit beroende av ett valtekniskt samarbete med minst ett parti till, för att få igenom sin budget.

– Det kommer att bli ett stabilt styre där de andra partierna blir beroende av oss eftersom de inte har egen majoritet, säger Murad Artin (V).

Får inflytande i tre områden

Samarbetet innebär konkret att Vänsterpartier får inflytande i tre viktiga frågor som Murat Artin lyfter fram. Kommunstyrelsens ordförande, Kenneth Nilsson (S), är nöjd med lösningen.

– Vi har säkrat upp en stabil majoritet i viktiga omröstningar rörande budget och valärenden i kommunfullmäktige för hela mandatperioden. Det är gynnsamt för Örebro, med långsiktighet och stabilitet, och det känns bra att vi fyra partier så lätt kunde komma överens om innehållet i en sådan samverkan, säger Kenneth Nilsson, partiföreträdare för Socialdemokraterna och kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

V är vinnare och förlorare

Samtidigt som V blir vinnare i frågor om arbetsmiljö och jämställdhet, ser partiet ut att bli förlorare när det kommer till vårdfrågor.

Regionfullmäktige kommer nämligen att styras utan Vänsterpartiet eftersom Socialdemokraterna hittat nya samarbetspartners i Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– Det finns givetvis frågor där vi inte är överens. När det kommer till privatiseringar och försäljning av allmännyttiga verksamheter står vi fortfarande långt ifrån varandra. Men vi kommer genom det valtekniska samarbetet ändå få inflytande i andra frågor och bidra till stabilitet i Örebro kommun, säger Murad Artin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet