• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kammaråklagare Åsa Hiding kommenterade åtalet under fredagen. Hör vad åklagaren, samt Mikael Nykvist, kriminalkommissarie, säger om utredningen genom att starta klippet. Foto: Thomas Wedin /SVT

Så kommenteras mordutredningen av polis och åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om det misstänkta mordet på den 45-åriga kvinnan som inträffade i maj 2018 i Örebro har tagit 21 månader i anspråk. Den har resulterat i en förundersökning som omfattar hela 14 000 sidor.
– Den består av 730 förhör och en omfattande teknisk utredning, säger Åsa Hiding, kammaråklagare.

I samband med att åtal väcktes på fredagen kommenterade åklagare och polis utredningen utan att närmare gå in på några detaljer.

– Som framgår av stämningsansökan så finns det teknisk bevisning, men det finns också en omfattande indiciebevisning som kommer att presenteras under rättegången. Jag vill inte föregripa det jag kommer säga under sakframställan, säger Åsa Hiding.

Saknades sannolika skäl

Under utredningens gång har den 45-årige man som suttit häktad sedan mitten av augusti 2019 hela tiden varit i fokus. Men i början av utredningen släpptes han på fri fot.

– Anledningen då var att domstolen inte ansåg att det fanns sannolika skäl. Sen har utredningen fortsatt och augusti eller början av september gjorde domstolen en annan bedömning och sedan dess har han suttit frihetsberövad, säger Hiding.

Utredningen har pågått länge, vad är det som tagit så lång tid?

– Delvis på att den tekniska undersökningen har dröjt när det gäller svar. Det beror dels på att vissa av svaren kommer från NFC här i Sverige, men även från NFI som är Nederländernas motsvarighet som har bistått när NFC:s metoder inte varit tillräckliga, säger Hiding.

Finns det någon ytterligare misstänkt i det här ärendet?

– Nej, det gör det inte, säger Åsa Hiding.

Andra utredningar har påverkats

Enligt polisen ska mellan fem och tjugo personer arbetat med utredningen under tiden den pågått. Andra utredningar ska dock inte ha bortpriroterats.

– Men det är klart att andra utredningar har fått hålla till godo med lite färre utredare till exempel och andra saker har fått ta längre tid, säger Mikael Nykvist, kriminalkommissarie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Örebrokvinnan

Mer i ämnet