Totalt har 57 procent av alla ansökningar hittills beviljats. Foto: SVT Design

Så många får del av statliga solcellsbidraget i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Det statliga solcellsbidraget har visserligen funnits sedan 2009 men i Örebro län är det framförallt de senaste två åren som intresset för att sätta upp solpaneler ökat.

Anledningarna till  att många väljer att satsa på solel är fler. Dels ökade det statliga bidraget 2018 till 30 procent av kostnaden, det har senare sänkts till 20 procent i maj 2019. 

Förenklingar av reglerna, sjunkande priser på solceller och en ökad miljödebatt har också bidragit.

Ansökningarna fortsätter att komma in men de statliga pengarna kommer inte att räcka till alla. Foto: SVT Design

Fram till november 2019 hade sammanlagt 1690 ansökningar om solcellsbidrag kommit in till Länsstyrelsen i Örebro sedan starten 2009. Av dessa har 967 stycken eller 57 procent fått sina ansökningar beviljade.

Under 2019 (fram till sista november) kom 522 ansökningar om solcellsbidrag in i Örebro län. Det är det största antalet hittills. Foto: SVT Design

Pengarna kommer inte att räcka till alla

I höstbudgeten 2019 sköt regeringen till 300 miljoner till solcellsbidrag för 2020 men det kommer i dagsläget inte att räcka till alla som söker det.

Det är Länsstyrelsen som handlägger ansökningarna och där arbetar man för att minska handläggningstiderna som idag ligger på runt ett år. Där handlägger man ansökningarna i den ordning de kommer in.

Kan inte få dubbla bidrag

En annan möjlighet för den som anlägger solpaneler är att ansöka om ROT-avdrag men man kan inte få både ROT-avdrag och solcellsbidrag. Det är således upp till var och en att räkna på vad som kan bli mest fördelaktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.