Så mycket kostar patienterna – som inte ska vara där egentligen

Uppdaterad
Publicerad

Patienterna blir kvar på sjukhuset när kommunen inte har möjlighet att ta hand om dem.

Örebro kommun har inte möjlighet att ta hand om patienter som är färdigvårdade på Universitetssjukhuset i Örebro och därför blir de kvar på sjukhuset.

Det leder till miljonkostnader för kommunen och innebär också svårigheter i vårdarbetet för landstinget.

Vården av gamla – tio års granskning

Tvärsnytt har följt den här frågan sedan 2004. Den högsta kostnaden för färdigvårdade patienter var 2006, då det kostade kommunen 20 miljoner kronor. Sedan dess har kostnaderna alltid varit lägre än tio miljoner – men inte i år.

Bättre förra året

2013 beräknas Örebro kommun betala 13-14 miljoner kronor för patienter som finns kvar på sjukhuset, fastän de inte borde vara där.

– Den rimliga nivån ska vara någonstans mellan tre och fyra miljoner I fjol klarade vi det på ett bättre sätt än i år. Men det har sina orsaker, Tommy Henningsson, förvaltningschef för vård och omsorg.

Samspel viktigt

Och orsakerna är bland annat ombyggnationen av boendet Tullhuset räknar kommunen som en av de största orsakerna till att kostnaderna rusat i år, liksom den ökande befolkningstillväxten.

För att nå en långsiktig lösning är samverkan nödvändigt.

– Vikten av att vi hittar samspel mellan kommun och landsting är ytterst viktigt, säger Tommy Henningsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården av gamla – tio års granskning

Mer i ämnet