I genomsnitt 5 timmar övertid i veckan – det är vad Unionens tjänstemän i Örebro län jobbar ihop. Foto: Isabell Höjman / TT

Så mycket övertid jobbar Unionens tjänstemän i länet varje vecka

Publicerad

Arbetstiden räcker inte till, det konstaterar fackförbundet Unionen i en ny sammanställning.

Fackförbundets 5 300 tjänstemän i Örebro län jobbade under förra året ihop 26 400 övertidstimmar – per vecka.

Det motsvarar ett genomsnitt på 5 timmars övertid i veckan per person – nästan en hel arbetsdag.

– Sveriges tjänstemän har en hög arbetsbelastning. Men det är ohållbart att så många jobbar så mycket övertid. Om det inte finns tid till fritid, med vila och återhämtning, finns risk att alltfler drabbas av stressrelaterade sjukdomar, säger Martin Linder, ordförande i Unionen i ett pressmeddelande.

Majoriteten av tjänstemännen som arbetar övertid får ersättning för sitt arbete. Men statistiken visar att tjänstemän som inte får ersättning för sin övertid i genomsnitt jobbar fler övertidstimmar än de som får ersättning.

 Att man bytt sin övertidsersättning mot en annan ersättning, exempelvis fler semesterdagar, betyder inte att man ska jobba mer övertid. Det är ersättningen för övertid som avtalats bort till förmån för annan ersättning, inte gränserna för hur mycket man ska jobba, säger Martin Linder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.