Håkan Stattin, forskare på Uppsala Universitet, är en av forskarna bakom studien. Foto: TT/SVT

Ny forskning: Brottslighet i utsatta områden läcker inte in i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Att publicera en studie som går på tvärs med den gängse bilden är inte lätt, konstaterar Håkan Stattin. Han är en av författarna till en ny studie som visar att skjutningar och brottslighet i utsatta bostadsområden, som till exempel Vivalla, inte läcker in till skolorna.

Snarare visar den nya studien som gjorts i Örebro att skolan i dessa områden en trygg hamn för eleverna, som oftare längtar tillbaka till skolan och har bättre lärarrelationer är elever i välbärgade områden. Tvärt emot den gängse bilden, där många menar att brottslighet ”läcker in” och skapar problem i skolorna.

– Det beror på att studier som hittills publicerats i det här ämnet kommer från Amerika. Där har skolorna i fattiga och brottsutsatta områden sämre ekonomi, sämre utrustning och färre antal lärare eftersom resurserna baseras på inkomsterna från området. Men så har vi det inte i Sverige.

”Ett rent helsike”

Men experterna som har granskat resultatet inför att studien ska bli publicerad har i många fall inte delat bilden. Därför har det tagit flera år att få ut den.

– Det har varit ett helsike rent ut sagt. Vi pratar om forskare och kollegor i bland annat USA som vigt sitt liv åt forskningen, men kommit till andra slutsatser.

Andra har varit positivt överraskade. Det gäller bland annat de kriminologer som Håkan Stattin tagit hjälp av till i studien.

– Många har varit förvånade över resultatet, men också uttryckt att ”äntligen får vi en annan och positiv syn på de här områdena”.

Allt att vinna på att satsa

Nu är han spänd på hur forskningen kommer att tas emot av kollegor – men också av andra.

– Nu önskar jag att skolledare och politiker kan ta resultatet till sig och få en insikt över skolornas betydelse. Att se att man har allt att vinna på att satsa resurser på just skolorna i utsatta områden. Och tar vara på elevinflytandet, något som många unga inte känner att de har hemma, säger Stattin.

Och politikernas beslut att lägga ner högstadiet i Vivalla – hur ser du på det mot bakgrund av era resultat?

– Det kanske inte var så smart, men det får vi ju se senare. Det borde åtminstone gå att se på elever och skolor i dessa områden utifrån andra perspektiv.

”Hade andra problem också”

Men Örebros jourhavande kommunalråd John Johansson (S) står fast vid att det var rätt att lägga ner skolan.

– Det är bra att skolan är trygg men Vivallaskolan hade andra problem också och nu får högstadieeleverna där sin trygghet på sina nya skolor istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Mer i ämnet