Samtliga kommuner i Örebro län har inför terminsstarten fått frågor om läget med förskoleplatser– SVT Nyheter Örebro har sammanställt svaren i en guide. Foto: Pontus Lundahl/TT

Guide: Förskoleplatser i Örebro län – så ser det ut där du bor

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Terminsstart är här. Runt om i länet förbereder sig kommunerna för att ta emot höstens kull till förskolorna. Men hur ser tillgången till en förskoleplats ut i länet? Nedan listar vi kommunernas svar på följande tre frågor:

Hur många platser har ni till förskolan till hösten? Hur många är i behov av förskoleplats? Om behovet är större än antalet platser, hur löser ni det?

Askersund

I Askersunds kommun finns det för närvarande ca. 550 förskoleplatser.

Antalet barn som står i kö och som ej fått erbjudande om placering uppgår i dagsläget (den 9 augusti) till 13 barn.

Kommunen gör uppskattningen att alla som står i kö kommer att kunna erbjudas plats på någon av kommunens förskolor. Beroende på söktryck så kommer vi dock inte kunna garantera att vårdnadshavare får plats på önskad förskola.

Då kommunen räknar med ett fortsatt ökat barnantal under de kommande åren fortgår under hösten arbetet med att utöka antalet förskoleplatser på flera platser i kommunen.

Degerfors

80 – 90 platser. (Fyller på under skolåret. Diffar ca 40 barn mellan hög och låg beläggning över året.)

Om behovet överstiger antalet platser under året har vi buffertavdelningar som vi kan öppna.

Hallsberg

Har: 956 platser

Behov: 874 platser

Alla som önskat plats till hösten har blivit erbjudna plats. Då vi vet att det är mycket som byggs i centrala Hallsberg planeras det för en ny förskola med åtta avdelningar som vi hoppas kommer att stå klar till nästa höst/årsskiftet 23/24. I väntan på det har vi planerat för paviljonger (två avdelningar) som just nu håller på att iordningställas vid Förskolan Tranängen. Vi kommer inom kort att vara igång med verksamheten där. Vi räknar med att vi kommer att ha tillräckligt med platser under hösten.

Hällefors

Vi har platser så det räcker till alla som sökt plats.

I dagsläget är det fem barn i kö till hösten och sju barn i kö till  början av 2023. Övriga som sökt inför hösten är redan placerade.

När behovet varit större än antalet platser har vi utökat verksamheten.

Karlskoga

Karlskoga kommun har 1 363 platser till hösten.

Den 15/9 kommer 1 313 barn vara i behov av förskoleklass.

2019 var senast behovet överskred antalet platser. Då löste man detta med tillfälliga enheter. Kommunen tittar idag på att bygga nya förskolor då man räknar med att Karlskoga kommer expandera de närmaste åren.

Kumla

Har ej svarat.

Laxå

275 platser fördelat på fem förskolor.

Totalt 250 barn i förskolan efter höstterminens inskolningar (redan inskrivna och nya barn inräknat).

Vi har två flexavdelningar som vi kan öppna när behov uppstår, dessa inryms i befintliga förskolors lokaler.

Lekeberg

Antal förskoleplatser som kommunen har är 578 st – 17 barn per avdelning. Men beroende på barnens ålder, och behov, personal, lokaler m m så kan antal barn per avdelning variera och vara mindre än 17 per avdelning.

Fjugesta 20, Mullhyttan 7 och Hidinge/Lanna 37 barn i kö till förskola antingen till hösten, till våren eller nästa höst.

Fjugesta har ej platsbrist, detta har lösts med att en helt nybyggd förskola som öppnade 24 feb 2022 med 6 avdelningar, Förskolan Södra.

Mullhyttan har ej platsbrist.

Hidinge/Lanna har platsbrist på grund av hög inflyttning av barnfamiljer. Detta löser man med att kommunen från januari 2022 öppnat upp en ny tillfällig avdelning i Fjugesta för Lannabarnen. Nu ska dessa barn ”hämtas hem” till Lanna och börja på den nyöppnade förskolan Ugglan, den beräknas stå klar senare i höst. Detta är en 2-avdelnings förskola där barnen som står i kö  till VT 23 ska erhålla plats samt på ordinarie förskolor om plats finns på dessa.

Lindesberg

Vi har platser till alla som vill in i förskolan i Lindesberg.

Kommunen har enligt lag fyra månader på sig att ordna plats från det att man ansöker om platsen, det klarar vi hos oss.

Vi har inte det problemet utan alla som söker kommer att få plats inom fyra månader.

Ljusnarsberg

Har ej svarat.

Nora

Om vi räknar med 18 barn i varje barngrupp så har vi 504 platser till hösten. Sedan har vi skyldighet att erbjuda plats till alla som söker. I dags datum har vi 421 barn inskrivna.

Förutom de barn som redan är inskrivna så har vi 27 barn som önskar placering under hösten.

I dagsläget så ser vi att vi kan möta behov utifrån efterfrågan.

Örebro

Örebro kommun har en maxkapacitet på cirka 7–950 barn inom förskolan i nuläget. Maxkapaciteten är inte det samma som det faktiska barnantalet som kan tas emot i skrivande stund. Antalet barn som kan tas emot i dagsläget påverkas bland annat av vilken efterfråga det finns och hur verksamheter är utformade utifrån denna efterfråga. Det innebär att vissa verksamheter har lokalmässiga förutsättningar att ta emot flera barn i sin verksamhet och kan därmed ställa om sin verksamhet för att tillse att alla barn får sin rätt till förskolan tillgodosedd.

I nuläget har 117 barn ansökt om plats till och med slutet av september. Av dessa barn har samtliga fått ett platserbjudande men placeringarna är inte färdighanterade. Majoriteten av ansökningarna inför hösten gjordes under våren 2022. Dessa ansökningar har hanterats och samtliga har erbjudits plats. Med vårens placeringar inräknade är det cirka 6 750 barn som är placerade i den kommunala förskolan i Örebro kommun. Det kommer fortlöpande in nya ansökningar och kommunen väntar på svar på erbjudanden om plats vilket gör att siffrorna förändras varje dag.

Vad gäller platser ser Örebro kommun att kommunen kan tillgodose det totala behovet av platser i förskolan. Med anledning av att det är högre söktryck i vissa områden kan det innebära att vårdnadshavare inte fått sitt förstahandsval. Kommunen bevakar kontinuerligt vilka behov som finns och hur kommunens arbete kan anpassas efter dessa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet