Nina Höijer (S) är regionråd och ordförande i nämnden för samhällsbyggnad. Foto: Monika Bruhn/SVT

Här är regionens dröm för 2022: ”Smockfulla bussar igen”

Uppdaterad
Publicerad

Bussresandet har minskat kraftigt i länet under pandemin och att ändra vanor är en stor utmaning enligt Region Örebro län. I en miljonsatsning gör man nu en offensiv för att locka tillbaka resenärer och även få nya.

– Nu väntar vi bara på ”trycka på-knappen” från Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten, säger Nina Höijer (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Förra året tappade kollektivtrafiken i Örebro län 70 miljoner i minskade biljettintäkter. Och tappet var kännbart även under den första delen av 2021.

Tomma bussar i rusningstrafik

Det minskade resandet är också ett naturligt resultat av regionens uppmaning till allmänheten att bara resa om det verkligen behövs. De bussar som tidigare var proppfulla vid rusningstrafik har idag flera platser som gapar tommar.

– Jag åker själv in med buss från Karlskoga till Örebro någon gång i månaden. En buss som 7.05 brukade vara smockfull hade bara 7-8 resenärer här om dagen. Jag hoppas verkligen det blir smockfullt igen när vi väl trycker på, säger ansvarigt regionråd Nina Höijer (S).

Mer än halvering av resor

Jämförelsevis gjordes totalt 1,3 miljoner resor i länet i januari 2020 jämfört med knappt 600 000 resor samma tid i år.

– Så 60 procent av resorna har vi tappat och då tappar vi mycket pengar, konstaterar Nina Höijer (S).

Hör Nina Höijers tankar för framtiden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.