Lars-Erics hus förstördes av vattenmassorna. Foto: Foto: TT/SVT

Nu vill SMHI förutse översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en hel årsnederbörd föll under några dagar i september 2015 och hundratals fastigheter i Hallsberg fick skador. Nu utvecklar forskare på SMHI flödesprognoser som visar risk för översvämning i stadsmiljöer.

Ett och ett halvt år har gått sedan översvämningarna i Hallsberg och Kumla, där omkring 400 fastigheter drabbades av vattenskador. Än idag är det ett fåtal husägare som inte kunnat återvända hem, bland dem Lars-Eric och Mona-Britt Hulldin.

– En stor del av vårt liv och våra barns uppväxt försvann, säger Lars-Eric Hulldin.

Huset jämnat med marken

I samband med ettårsdagen i höstas flyttade de till en ny lägenhet i centrala Hallsberg och där kommer paret att bli kvar. Huset de bott i under 33 år jämnades med marken för ett par veckor sedan.

– Vi har sålt tomten och försöker gå vidare. Vi är för gamla för att bygga och börja om på nytt, säger Lars-Eric Hulldin.

Vill förutse vattenströmmarna

I och med klimatförändringarna kan det bli vanligare med kraftiga skyfall i Sverige. Nu vill SMHI ta fram beräkningsmodeller för att bättre kunna förutse hur vatten kommer att bete sig i en stad, rapporterar SVT Nyheter Öst.

– När städer växer blir de ju oftast tätare och med mer hårdgjord yta. Grönytor som finns i städerna bebyggs och det ger snabbare vattenflöden och större risk för översvämningar, säger Jonas Olsson, forskningsledare på SMHI.

Läs mer: SMHI räknar på översvämningar i städer

Det forskarna vill är att bättra kunna beräkna hur mycket regn som väntas och var. Det handlar också om att kartlägga städer för att se var vatten kan tänkas samlas. Och Jonas Olsson ser gärna att det finns i åtanke när nya stadsområden planeras.

– Vi kanske kan bygga vägar för vattnet. Om vi får en översvämning ska det finnas en möjlighet för vattnet att färdas ut från staden på ett skonsamt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet