Det nya styret har ännu inte utkristalliserat sig i Nora. Foto: Louise Gustavsson/SVT

SD i valteknisk samverkan med småpartierna i Nora

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna, Norapartiet och Landbygspartiet oberoende har bestämt sig för att inleda en valteknisk samverkan. Syftet är att få fler poster i nämnder, utskott och styrelser.

Tillsammans gick de tre partierna framåt i valet och fick totalt 10 av 35 mandat i kommunfullmäktige. För att få så många poster som möjligt i nämnder och styrelser väljer partierna att inleda ett valtekniskt samarbete.

– Valteknisk samverkan mellan våra partier innebär inte någon politisk samverkan eller allians. Den valtekniska samverkan upphör i samma stund som posterna har fördelats, säger Pia-Maria Johansson, ordförande i Landsbygdspartiet oberoende, i pressmeddelandet.

SVT Nyheter Örebro har pratat med Norapartiets ordförande Rutger Ahlbeck. Enligt honom är det givet som småparti att ingå i en valteknisk samverkan.

– Annars skulle inget av de partier som går fram få platser i kommunstyrelsen. Det är givet för mindre partier att inleda en valteknisk samverkan för att få fram den politik som våra väljare vill att vi ska ha, säger Ahlbeck.

”Krävs mer aktivt ledarskap”

I ett pressmeddelande skriver de tre partierna att det finns en enighet kring att få en bättre ekonomisk styrning och uppföljing. Effektiviseringar av verksamheter, minskade kostnader och reduceringar av politiska kostnader i form av färre kommunalråd, nämns som viktiga punkter.

De tre partierna skriver också att ett byte av politiskt styre skulle leda till bättre beslut för Nora och näringslivet.

– Jag ser gärna ett nytt styre med ett mer aktivt ledarskap än vad som finns idag. Nora dras med ett stort underskott som kan bli större utan ett aktivt ledarskap, säger Rutger Ahlbeck.

Mandatfördelningen i Nora

S: 12

M: 5

SD: 4

C: 3

NP: 3

LPO: 3

V: 2

L: 1

KD: 1

MP: 1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.