I inslaget kan du höra inflektionsläkaren Edvin Ingberg berätta och visa skillnaden mellan en patient med friska lungor, och en patient som är sjuk i covid-19. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Se skillnaden mellan friska lungor och covidlungor

Uppdaterad
Publicerad

Genom röntgenbilder går det att se hur lungorna hos patienter med covid-19 påverkas. Skillnaden mellan lungorna hos en frisk person och en covidsjuk syns tydligt på bilderna.

Med skiktröntgen går det att ta detaljerande bilder på kroppens organ. Den typen av röntgen används på patienter med covid-19.

Kollar på lungförändringar

Det är inte bara de svårast sjuka som vårdats på intensivvårdsavdelning som kan ha lungförändringar.

Coronaviruset i Örebro län

– Även patienter som legat inne på vanlig vårdavdelning kan ha ganska utbredda lungförändringar, förklarar Edvin Ingberg, ST-läkare på infektionskliniken vid USÖ.

Information om sjukdomsförloppet

Med hjälp av röntgenbilderna får sjukvårdspersonalen veta mer om sjukdomsförloppet.

– De ger oss information om hur utbredd inflammationen i lungorna är, och också vilken karaktär de här förändringarna har. Då kan man få en uppfattning om var i förloppet patienten är och hur utbredd sjukdomen är, säger Edvin Ingberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet